Το Γιν 阴 (Yīn) & Γιάνγκ 阳 (Yáng) στην αναπνοή του Τάι Τσι 太極 (Tài Jí)

Όσον αφορά την αναπνοή στο Τάι Τσι Τσουάν έχουμε δύο διαφορετικές μεθόδους. Την κανονική αναπνοή που χαρακτηρίζεται ως Γιν 阴 (Yīn) και την αντίστροφη αναπνοή που χαρακτηρίζεται ως Γιάνγκ 阳 (Yáng). Η όλη στρατηγική της ενεργειακής άσκησης "Τσι Κουνγκ" 软气功 (Qi Gong), βασίζεται στην αναπνοή. Ο τρόπος που συγχρονίζει κάποιος την αναπνοή του έχει να κάνει όχι μόνο με τον έλεγχο του σώματος του αλλά και με την αποτελεσματική χρήση και διακίνηση του "Τσι" 气 (Qi) - της ζωτικής μας δύναμης. Υπάρχουν δύο τρόποι αναπνοής που συνήθως χρησιμοποιούνται στο Τάι Τσι.

Ο πρώτος τρόπος ονομάζεται "κανονική κοιλιακή αναπνοή" ή "Βουδιστική αναπνοή", ενώ ο δεύτερος - ονομάζεται "αντίστροφη" - κοιλιακή αναπνοή ή "Ταοϊστική αναπνοή". Στην κανονική κοιλιακή αναπνοή, όταν εισπνέουμε η χαμηλή κοιλιακή χώρα - το λεγόμενο Ταν Τιέν 丹田 (Dān Τián) - διογκώνεται, ενώ στην εκπνοή μαζεύεται και τραβιέται προς τα μέσα. Αντίθετα τώρα, στην αντίστροφη αναπνοή η κοιλιακή χώρα μαζεύεται στην εισπνοή, ενώ εκτείνεται και σπρώχνεται προς τα έξω στην εκπνοή. Με την κανονική αναπνοή εύκολα μπορούμε να χαλαρώσουμε το σώμα και να αισθανθούμε άνετα, γι' αυτό και αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως απ' αυτούς που ασκούν το Τάι Τσι μόνο για την υγεία του σώματος.

Όσον αφορά την αντίστροφη αναπνοή, πολλοί έχουν την λανθασμένη αντίληψη ότι αυτού του είδους η αναπνοή είναι ενάντια στον δρόμο του Ταό 道 (Dào) - τον "Φυσικό Δρόμο" αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλά αυτού του είδους η αναπνοή χρησιμοποιείται για διαφορετικούς σκοπούς. Προσπαθήστε αυτό το απλό πείραμα. Τοποθετήστε το ένα σας χέρι στην κοιλιά σας και το άλλο κρατήστε το μπροστά σας σαν να σπρώχνατε κάτι. Εισπνεύσετε βαθιά και όταν εκπνεύσετε φανταστείτε ότι σπρώχνετε ένα βαρύ αντικείμενο. Εύκολα διαπιστώνεται ότι όταν γίνετε η προσπάθεια να σπρώξτε με όση δύναμη είναι δυνατόν, αυτόματα χρησιμοποιείτε την αντίστροφη αναπνοή. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται και από τους αρσιβαρίστες. Αυτοί που εξασκούνται με βάρη τους βλέπουμε να ενισχύουν την κοιλιά τους με μια ζώνη, ακριβώς για να αυξήσουν την απόδοση τους σε δύναμη.

Η λογική της αντίστροφης αναπνοής είναι απλή. Μπορεί να οδηγήσει κανείς μια δυνατή ροή του Τσι στα άκρα του, και έτσι να ενισχύσει υπέρμετρα την δύναμη του, όταν συγχρόνως κατευθύνει την δύναμη του Τσι και στην περιοχή του Ταν Τιέν. Είναι νόμος της φυσικής ότι κάθε δράση εξισώνεται με μια ίση και αντίθετη αντίδραση. Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί ακολουθήστε κι ένα άλλο πείραμα. Δοκιμάστε να φουσκώσετε ένα μπαλόνι και βάλτε το χέρι πάλι στην κοιλιά νια να δείτε πως κινείται. Έτσι βλέπουμε ότι η αντίστροφη αναπνοή δεν έχει τίποτα που να εναντιώνεται στον δρόμο του Ταό. Αυτός ο τρόπος αναπνοής θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά που θέλουμε να οδηγήσουμε το Τσι στα άκρα του σώματος και να κάνουμε αποτελεσματική χρήση της δύναμης, όπως στην περίπτωση αυτοάμυνας. Και επειδή εδώ έχουμε μια εκτόνωση του Τσι και την ενεργοποίηση του σώματος, αυτός ο τρόπος αναπνοής χαρακτηρίζεται ως Γιάνγκ.
 

Οι πηγές του παρόντος δικτυακού τόπου είναι κυρίως από το shaolin.com.gr με την άδεια του κατόχου καθώς και από άλλες διασταυρωμένες πληροφορίες από πρακτική γνώση, μελέτη και προσωπική έρευνα του δασκάλου της σχολής "Πηγή του Νεαρού Δάσους" Κορίνθου Χρήστου Παναγόπουλου. Christos Panagopoulos (Yan Shan)
Το υλικό του παρόντος τόπου (φωτογραφίες & βίντεο) προέρχονται από μαθήματα, γεγονότα και δραστηριότητες (εντός και εκτός) της σχολής "Πηγής του Νεαρού Δάσους" Κορίνθου καθώς και από ταξίδια του δασκάλου της στην Κίνα.
Πηγή του Νεαρού Δάσους Κορίνθου
Τέρμα Φλιούντος, Καλλιθέα, 20100 Κόρινθος
Επικοινωνήστε με email εδώ
Περισσότερα

Η αναδημοσίευση κειμένων και λοιπών στοιχείων (γραφικών, φωτογραφιών κλπ) επιτρέπεται με την άδεια του κατόχου και την αναγραφή της σχετικής πηγής τους.
© 2007 - 2023 taiji.com.gr, σαολιν.gr - Web Design & Hosting by eDesigner