"Οκτώ κομμάτια μεταξιού" Πα Τουάν Τζιν 少林八段锦 (Shàolín Bā Duàn Jǐn)

Το Σαολίν Πα Τουάν Τζιν 少林八段锦 (Shàolín Bā Duàn Jǐn) "Τα 8 κομμάτια μεταξιού", γνωστό και ως "Οι 8 θεραπευτικές ασκήσεις", αποτελεί μία από τις παλιότερες φόρμες πρακτικής του μαλακού Τσι Κουνγκ 软气功 (Ruǎn Qì Gōng) "Θεραπευτικοί αγωγοί", η οποία ασκούνταν από τους μοναχούς του ναού Σάο Λιν.
To Πα Τουάν Τζιν είναι ένα από τα διασημότερα Τσι Κουνγκ του Κουνγκ Φου. Tην εποχή της δυναστείας Τανγκ 唐朝 (Táng Cháo 618 - 907 μ.Χ.), ένας διάσημος μοναχός του ναού Σαολίν, ο Λινγκ Τσιού Σαν 少林寺高僧灵丘善 (Shàolínsì Gāo Sēng Líng Qiū Shàn), ήταν άριστος στο Πα Τουάν Τζιν και έζησε μέχρι τα 109 του χρόνια υγιής όπου απεβίωσε ήσυχα στον ύπνο του.
 
Άλλοι πιστεύουν ότι έχει δημιουργηθεί από τον πολιτιστικό ήρωα, Γιουέ Φέι 岳飞 (Yuè Fēi) που έζησε στην διάρκεια της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Sòng Cháo Song 960 - 1279). To Πα Τουάν Τζιν είναι Σαολίν έντυπο με ισχυρές ρίζες στην πρακτική παλαιοτέρων Τσι Κουνγκ του ναού Σάο Λιν. Ο ναός έχει στοιχεία για αυτό. To Μπα Τουάν Τζιν έχει "ύφος και γεύση Σάο Λιν". Στα αρχεία του ναού αναφέρεται ότι πολλοί μοναχοί εξέλιξαν το Σαολίν Πα Τουάν Τζιν σύμφωνα με το αρχικό Λούο Χαν Σίπα Σόου.

Στη δυναστεία Σουνγκ επίσης, ο ηγούμενος του ναού Σαολίν ο Φου Γιου 福居 (Fú Jū), δημιούργησε ένα εγχειρίδιο πολεμικών τεχνών και συμπεριέλαβε και το Πα Τουάν Τζιν. Αυτό το εγχειρίδιο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τους μοναχούς με σκοπό να μην δημοσιοποιηθεί.

Το Σαολίν Πα Τουάν Τζιν διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και κάνει τους μυς και τους συνδέσμους να χαλαρώνουν, ρυθμίζοντας την ζωτική ενέργεια και βελτιώνοντας το μεταβολισμό. Η εξάσκηση στο Πα Τουάν Τζιν μπορεί να τεντώσει την σπονδυλική στήλη και να καταστήσει κάποιον μονίμως υγιή και δυνατό, να αναστείλει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες συμβάλλοντας στη μακροζωία.
 
Στα δύο πρώτα κομμάτια, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η προώθηση της κυκλοφορίας του Τσι (ζωτικής ενέργειας), προκειμένου να εξισορροπιστεί το Γιν και Γιάνγκ στο σώμα. Η κυκλοφορία του Τσι είναι απαραίτητη για την πρόληψη των ασθενειών σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, είναι πολύ πιο εύκολο να προληφθεί μια νόσος από ότι να θεραπευθεί. Η σημασία των δύο πρώτων ασκήσεων είναι ότι βοηθά να διακινηθεί σωστά το Τσι στο σώμα.
 
Το τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο βήματα του Πα Ντουάν Τζιν χρησιμοποιείται κυρίως για να ρυθμίσει το σώμα και το Τσι. Οι κινήσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών δυσλειτουργιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της υγείας, μέσω της εσωτερικής ισορροπίας του "Κρύου και του Ζεστού" της θεωρίας της κινεζικής ιατρικής. Αυτές οι κινήσεις επίσης ανακουφίζουν τον πόνο που προέρχεται από χρόνιες παθήσεις.
 
Το έβδομο και το όγδοο βήματα είναι δυναμικές κινήσεις που χρησιμοποιούνται ειδικά για τον έλεγχο της ροής του Τσι στο Ταν Τιέν, κέντρο της ζωτικής ενέργειας του σώματος.

Ένα τραγούδι για το Σαολίν Πα Τουάν Τζιν λέει:
Shuāng shǒu tuō tiān lì sān jiāo
Το να κρατάς τον παράδεισο στις παλάμες σου ωφελεί ολόκληρο το σώμα.

Zuǒ yòu kāi gōng rú shè diāo
Σαν να στοχεύεις ένα γύπα κούνησε τα χέρια σου γρήγορα.

Tiáo lǐ pí wèi xū dān zhǎng
Η κίνηση των χεριών, ρυθμίζει τη λειτουργία της σπλήνας και του στομαχιού.

Wǔ láo qī shāng wǎng hòu qiáo
Κοιτώντας προς τα πίσω αποφεύγεις την φυματίωση και τον τραυματισμό.

Zhǐ zhǎng nù mù zēng lì qì
Ο σχηματισμός της γροθιάς και το άγριο βλέμμα αυξάνουν το θάρρος.

Bèi hòu qǐ diǎn zhū jí xiāo
Η ύψωση της πλάτης αποτρέπει διάφορες ασθένειες.

Yáo tóu bǎi wěi qù xīn huǒ
Η ύψωση και η κίνηση των χεριών διώχνει την εσωτερική θερμότητα.

Liǎng shǒu pán xī gù shèn yào
Η πίεση των γονάτων προστατεύει τα νεφρά και τη μέση.

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών