Ο διαφωτισμός του Χούι Νενγκ 慧能 (Huì Néng, 637-713)

Μια μέρα ο πέμπτος Πατριάρχης Χουνγκ Τζεν 弘忍 (Hóng Rěn, 601-675), ανέθεσε στους μοναχούς του, να συνθέσουν ένα ποίημα που να εκφράζει την κατανόησή τους για το Ντάρμα. Εάν κάποιος στίχος από αυτά τα ποιήματα αντικατοπτρίζει την Αλήθεια, ο Χουνγκ Τζεν είπε, ο μοναχός που θα το έχει συνθέσει θα γίνει διάδοχος του και θα λάβει την τήβεννο και την κούπα του έκτου πατριάρχη του ναού (σύμβολα του αξιώματος).

Ωστόσο, οι μαθητές είπαν ο ένας στον άλλο ότι δεν χρειάζεται να γράψει κανένας ποίημα γιατί σίγουρα ο πιο κατάλληλος είναι ο μοναχός Σεν Σιού και αυτός σίγουρα θα γίνει ο έκτος πατριάρχης. Πράγματι, μόνο ο Σεν Σιου έγραψε ένα ποιήμα:

Το σώμα είναι σαν το δέντρο Μπόντι,
Το μυαλό, σαν ακίνητος καθρέφτης, συνεχώς φωτεινός.
Ανά πάσα στιγμή καθαρισμένο επιμελώς,
Χωρίς να κάθεται ούτε ένας κόκκος σκόνης.

Όταν το άκουσε ο Χούι Νενγκ, αμέσως κατάλαβε ότι του έλειπε η Αληθινή Επίγνωση. Έτσι ζήτησε σε κάποιον λόγιο να γράψει εκ μέρους του ένα άλλο ποίημα δίπλα στου Σεν Σιού, το οποίο ανέφερε τα εξής:

Το δέντρο Μπόντι αρχικά δεν υπήρξε ποτέ.
Ο φωτεινός καθρέφτης δεν έχει επίσης καμία υπόσταση.
Ουσιαστικά, τίποτα δεν υπάρχει.
Οπότε, πού θα μπορούσε να κάτσει η σκόνη;

Α
υτό το ποίημα δημιούργησε αναστάτωση και όλοι ήταν έκπληκτοι. Όταν ενημερώθηκε ο Χουνγκ Τζεν, βγήκε και είπε απλά και αδιάφορα: "Αυτό το ποίημα δεν έχει πιάσει την ουσία", μετά έκρυψε το ποίημα στο παπούτσι του.

Την επόμενη μέρα, ο Χουνγκ Τζεν, για να μην προκαλέσει ζηλοτυπίες, προσκάλεσε μυστικά τον Χούι Νενγκ στην σκήτη του και του υπαγόρευσε την Διαμαντένια Σούτρα. Όταν έφτασε στο απόσπασμα, "να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας απαλλαγμένοι από οποιοδήποτε εξάρτηση", ο Χούι Νενγκ δέχτηκε την Μεγάλη Φώτιση - ότι το Ντάρμα είναι αδιαχώριστο από την αληθινή μας φύση. Στη συνέχεια, ο Χουνγκ Τζεν παρέδωσε το ράσο και το μπολ ως σύμβολο του Ντάρμα και σφράγισε έτσι την "ξαφνική φώτιση" του Χούι Νενγκ ανακηρύσσοντας τον έκτο πατριάρχη.

Από το "εβδομαδιαίο Τσαν" του ναού Σαολίν.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών