Ο χαρακτήρας "Σαν" 山 (Shān) - Βουνό

Ο κινέζικος χαρακτήρας "Σαν" 山 (Shān) αναφέρεται σε ένα βουνό, οροσειρά, ή λόφο. Μπορεί επίσης να σημαίνει τύμβος ή ανάχωμα.
 
Το "Σαν" 山 είναι ένα ιδεόγραμμα που απεικονίζει μια σειρά από βουνοκορφές. Η κεντρική πινελιά είναι ελαφρώς ψηλότερη από τις άλλες δύο, μεταφέροντας την ιδέα του ύψους των κορυφών των βουνού. Η κάτω οριζόντια γραμμή αντιπροσωπεύει το έδαφος. 
 
Παραδείγματα των όρων που χρησιμοποιούν το "Σαν" 山 είναι "Παν Σαν" 爬山 (pá shān) η αναρρίχηση, "Σαν Τσουάν" 山川 (shān chuān) τα βουνά και τα ποτάμια, Σαν Φενγκ 山峰 (shān fēng) κορυφή του βουνού, "Σαν Τινγκ" 山頂 (shān dǐng) βουνοκορφή, "Σαν Κου" 山谷 (shān gǔ) κοιλάδα και "Σαν Σενγκ" 山僧 (shān sēng), ένας ερημίτης ή αναχωρητής, κυριολεκτικά "μοναχός στο βουνό". 
 
Η ζωγραφική τοπίου ονομάζεται "Σαν Σουέι Χουά" 山水畫 (shān shuǐ huà) - δηλαδή η ζωγραφική (畫, huà) που απεικονίζει τα βουνά, καθώς και το νερό (水, shuǐ), αναφερόμενη σε ποτάμια και άλλα υδατικά στοιχεία. 
 
"Κάι Μεν Τζιαν Σαν" 開門見山 (kāi mén jiàn shān) είναι μια αλληγορία στον γραπτό ή στον προφορικό λόγο που αναφέρεται στην "απλότητα του τρόπου" όπως του να ανοίξουμε την πόρτα (開門, kāi mén) και να δούμε καθαρά το βουνό (見 山, jiàn shān). 
 
Το ιδίωμα "Σαν Μεν Χάι Σι" 山盟海誓 (shān méng hǎi shì) αναφέρεται σε έναν όρκος ή μια υπόσχεση (盟 méng, 誓 shì) που θα πρέπει να μείνει αιώνιος και αμετάβλητος όπως ένα βουνό ή η θάλασσα (海, hǎi). 
 
"Σαν Πάο Χάι Ρονγκ" 山包海容 (shān bāo hǎi róng) περιγράφει ένα επίπεδο ανοχής και ευρύτητας πνεύματος, τόσο τεράστιο που μπορεί περιέχει (包 bāo, 容 róng) ένα βουνό ή ολόκληρη θάλασσα.
 
"Γιού Κουνγκ Γι Σαν" 愚公移山 (Yú gōng yí shān), "ο Γιού Κουνγκ μετακινεί τα βουνά" είναι ένα διάσημο κινεζικό παραμύθι για έναν ηλικιωμένο άνδρα που ονομάζεται "Γιού Κουνγκ" 愚公 (Yú Gōng), σε ελεύθερη μετάφραση ο "γεροπαράξενος". 
 
O Γιού Κουνγκ, σχεδόν 90 ετών στην ιστορία, ζήτησε βοήθεια από τον γιο και τον εγγονό του σε μια προσπάθεια να αφαιρέσει δύο βουνά που βρίσκονταν μπροστά από το σπίτι τους, έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται να πάνε γύρω από τα βουνά. 
Πίστευε ότι η προσπάθεια θα πετύχει σίγουρα στο τέλος, ακόμα και μετά το θάνατό του, εφ 'όσον οι απόγονοι του θα επέμεναν. 
Οι θεοί είχαν συγκινηθεί τόσο ώστε έστειλαν δύο θεότητες με τεράστια δύναμη για να μετακινήσουν τα βουνά και σε άλλες περιοχές, και έτσι εκπλήρωσαν την επιθυμία του Γιού Κουνγκ. 
 
Η ιστορία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έχουν πίστη και εμπιστοσύνη, να μην φοβούνται τις δυσκολίες και να είναι πρόθυμοι να επιμείνουν γιατί έτσι θα επιτύχουν τελικά τους στόχους τους, άσχετα με το πόσο δύσκολοι είναι. Κάτι παρόμοιο με το χριστιανικό ρητό "ένας κόκκος πίστης μπορεί να κινήσει βουνά".
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών