Σούνγκ Σαν - 嵩山 (Sōng Shān) "Το πανύψηλο βουνό"

Στέκει εκεί απόκρημνο και ψηλό, η κορυφή του διαπερνάει τον ουρανό...

Ανώνυμος
Η λέξη Σουνγκ 嵩 (Sōng) στα Κινέζικα σημαίνει "πάρα πολύ ψηλό" και η λέξη Σαν 山 (Shān) σημαίνει "βουνό". Το βουνό Σουνγκ 嵩山 (Sōng Shān) κατέχει μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση. Η θέα του είναι τόσο σαγηνευτική και είναι τόσο περίτεχνα διακοσμημένη από τον αρχαίο πολιτισμό, που έχει καταλήξει να ονομάζεται "Το καμάρι της Κίνας" και "Ο βασιλιάς των πέντε ιερών βουνών". Τα πέντε ιερά βουνά είναι το βουνό Τάι 泰山 (Tài Shān) στην ανατολή, το βουνό Χούα 华山 (Huà Shān) στη δύση, το βουνό Χανγκ 衡山 (Héng Shān) στο νότο, το βουνό Χανγκ 恒山(Héng Shān) στο βορρά και το βουνό Σουνγκ  στο κέντρο. Σαν τέσσερα αστέρια που περιβάλλουν το φεγγάρι. Τα δύο βουνά Χανγκ διαβάζονται ίδια αλλά είναι διαφορετικά στη γραφή. Από γεωγραφική άποψη, το βουνό Σουνγκ βρίσκεται στο κέντρο της Κίνας και καταλαμβάνει μια περιοχή περίπου τριών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. 
 
Υπάρχουν πολλές απομονωμένες σκιερές κοιλάδες και υπέροχες απόκρημνες κορυφές καθώς και αναρίθμητες ιστορικές τοποθεσίες στο βουνό Σουνγκ. Είναι το πιο όμορφο από τα πέντε ιερά βουνά. Το Σουνγκ Σαν αποτελείτε κυρίως από δύο ψηλές οροσειρές τη Τάι Σι 太室山 (Tài Shì Shān) και τη Σάο Σι 少室山 (Shǎo Shì Shān). Ο Φου Μέι (Fu Mei) ένας διάσημος ποιητής της δυναστείας των Μινγκ 明朝 (Míng Cháo 1368 - 1644) έγραψε: "Το Τάι Σι είναι σαν ένα κοιμώμενο δράκο, και το Σάο Σι μοιάζει με ένα φοίνικα που χορεύει". Το κεντρικό βουνό αφθονεί σε φυσική ομορφιά και ιστορικές αναμνήσεις όπως ναοί, μοναστήρια, αββαεία, παγόδες, γυναικεία μοναστήρια, καταφύγια, προσκυνητάρια  στέπες, αποβάθρες, μέγαρα, υπόστεγα, ιερά, σπηλιές, αγάλματα, ανάγλυφες παραστάσεις, γλυπτά, τοιχογραφίες, πάρκα, κήποι, αρχαιολογικές στήλες, επιγραφές, μνημεία, αρχαία δέντρα κ.α. Είναι όλα σαν τα άστρα στον ουρανό. Πάνω από εβδομήντα αυτοκράτορες των αρχαίων δυναστειών είχαν έρθει να επισκεφθούν και να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτό το ιερό βουνό. Ποιητές, άνθρωποι των γραμμάτων, πρίγκιπες, δούκες, υπουργοί, Κινέζοι και ξένοι τουρίστες έρχονται να θαυμάσουν την υπέροχη θέα. Έχουν γράψει βιβλία, έχουν σχεδιάσει πίνακες και έχουν σκαλίσει πάνω σε βράχους για να τιμήσουν το προσκύνημα τους στο βουνό.

Σύμφωνα με μια αρχαία Κινέζικη αντίληψη, ο ουρανός ήταν στρογγυλός και η γη τετράγωνη. Πίστευαν ότι ο κόσμος ήταν φτιαγμένος από εννέα ηπείρους. Το βουνό Σουνγκ 嵩 (Sōng) στέκονταν αγέρωχο στη μέση της υποτιθέμενης "κεντρικής ηπείρου", η περιοχή που είναι τώρα γνωστή ως επαρχεία Χο Ναν 河南 (Hé Nán). Στα δυτικά γειτονεύει με μια αρχαία πόλη, την Λούο Γιάνγκ 洛阳 (Luò Yáng), η οποία ήταν η πρωτεύουσα εννέα δυναστειών. Στα ανατολικά γειτονεύει με δύο άλλες αρχαίες πόλεις, τη Τσενγκ Τσόου 郑州 (Zhèng Zhōu) και την Κάι Φενγκ 开封 (Kāi Fēng). Στο βορρά του βρίσκεται ο ποταμός Χουάν Χο 黄河 (Huáng Hé) "Κίτρινος ποταμός" και στο νότο ο ποταμός Γιν Σούι 飲水 (Yǐn Shuǐ).

Το βουνό Σουνγκ αποτελείται από απότομες κορυφογραμμές. Καταλαμβάνει μια περιοχή περίπου τριών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι τοποθετημένο στο κέντρο και τα άλλα τέσσερα ιερά βουνά είναι σαν τα αστέρια που περιβάλλουν το φεγγάρι. Αυτός είναι ο λόγος που οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι ήταν στο "κέντρο των εννέα ηπείρων" και "απέναντι από το κέντρο του παραδείσου".

Το βουνό Σουνγκ υψώθηκε πάνω από την επιφάνεια του νερού περίπου πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια πριν και έγινε μια από τις πρώτες τοποθεσίες ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών